Przeglądasz wersję mobilną portalu. Chcesz wrócić do desktopowej? Kliknij tutaj
DZISIAJ JEST
10   KWIETNIA   2020 r.
Św. Fulberta, biskupa
Św. Michała de Sanctis
Św. Fulberta, biskupa
Św. Michała de Sanctis
Wielki Piątek
Imieniny obchodzą:
Makary, Michał
 
Polonia Christiana nr 13       DZIEDZICTWO EUROPY
Annamaria Scavo

Historia na talerzu, słońce w kieliszku

Historia na talerzu, słońce w kieliszku

Tradycyjne potrawy Sycylii oferują każdemu goszczącemu na wyspie nie tylko niezapomnianą przyjemność, ale też podróż w głąb historii i kultury ostatnich dwóch tysięcy lat.

Kuchni sycylijskiej nie da się pomylić z żadną inną dzięki wyszukanym zestawieniom i zamiłowaniu do intensywnych, silnie aromatyzowanych zapachów. A to dzięki klimatowi, który idealnie sprzyja dojrzewaniu owoców i warzyw oraz wielu pachnących roślin, takich jak: czosnek i cebula, bazylia, lebiodka, tymianek, szałwia czy szafran, a także rozmaryn – często wysiewany na obrzeżu ogrodów i upajający przechodniów swoją wonią.

A przecież mowa o kuchni, która powstała w biedzie – kuchni pasterzy i rybaków, których posiłek najczęściej składał się z jednego dania, na przykład makaronu z sardynkami.

Powyższy tekst jest tylko FRAGMENTEM artykułu opublikowanego w magazynie "Polonia Christiana".

zamów e-wydanie   zamów wydanie papierowe
 
 
 
 
 
 
drukuj