Przeglądasz wersję mobilną portalu. Chcesz wrócić do desktopowej? Kliknij tutaj
DZISIAJ JEST
03   KWIETNIA   2020 r.
Św. Ryszarda, biskupa
Św. Sykstusa, papieża
Św. Ryszarda, biskupa
Św. Sykstusa, papieża

Pierwszy Piątek
Imieniny obchodzą:
Jakub, Pankracy
 
Polonia Christiana nr 50       WYKWINTNA KUCHNIA
Adam Dworakowski

Na kolacji u Jana i Marysieńki

Na kolacji u Jana i Marysieńki

Schab à la Sobieski, naleśniki, śledź, a nawet makowiec. W gastronomicznym świecie istnieje mnóstwo przepisów noszących imię króla Jana, lecz żaden z nich nie ma z nim większego związku. Najprawdopodobniej, gdyby większość z nich podano w Wilanowie, król padłby zemdlony. Nie mówiąc już o królewskiej małżonce.

 

Sobieski to bezsprzecznie jeden z najpopularniejszych polskich władców. Szlachcic, magnat, hetman – prawdziwy Sarmata na tronie. Mimo wielu związków z zagranicznymi dworami (głównie francuskim), nigdy nie poddał się panującym wówczas modom. Ku niezadowoleniu żony nosił się z polska, chodząc w żupanach i kontuszach. Wiemy też, że był smakoszem. Jak każdy żołnierz lubił dobrze zjeść i jeszcze lepiej wypić...



Powyższy tekst jest tylko FRAGMENTEM artykułu opublikowanego w magazynie "Polonia Christiana".

zamów e-wydanie   zamów wydanie papierowe
 
 
 
 
 
 
drukuj
 
 
 

KOMENTARZE
 
Nick *:
 k
Twoja opinia *:
 
wyślij opinie