Przeglądasz wersję mobilną portalu. Chcesz wrócić do desktopowej? Kliknij tutaj
DZISIAJ JEST
06   SIERPNIA   2020 r.
Św. Hormizdasa, papieża
Bł. Oktawiana, biskupa
Św. Hormizdasa, papieża
Bł. Oktawiana, biskupa
Przemienienie Pańskie
Imieniny obchodzą:
Jakub, Sława, Stefan
 
Polonia Christiana nr 9       Wykwintna kuchnia
Artur Wroński

Niewymuszenie wyszukane

Niewymuszenie wyszukane

Letnią porą duch nasz uwznioślony wiosną, cielsko udręczone spiekotą lata, pragną pokarmów lekkich, brzydząc się ciężkim i pospolitym mięsiwem.

 

Wczesnoletnie dywagacje

– Może poprzestać na potrawach roślinnych?

– Z kuchnią wegetariańską najlepiej poczekać do jesieni – czasu właściwego dla jaroszy. Latem jesteśmy wszak przed zbiorami, to co ukryte w ziemi mozolnie rozpycha materię. Do schrupania dojrzały na razie rzodkiewki, a reszta to liście. Bierzmy się za nie, póki zachowują majowy odcień zieleni. Do sałat, do szpinaku mili Państwo!

– A co z młodą marchewką, kapustką, kalafiorami? Czekać mamy aż wyrosną, przejrzeją i zżółkną?

– W żadnym razie. Sporządzimy z nich przystawki, dodatki i zupy, godną oprawę pieczystego!

– Więc mimo upałów można coś upiec?

– Na powszednie okazje poleca się młode kurczęta kupione wiosną i wykarmione florą i fauną naszych ogrodów. Podane z polskim nadzieniem i sałatą w słodkiej śmietanie. Równie bezpretensjonalna a wyszukana jest cielęcina z sosem agrestowym lub szpinakiem. Jeśli zaś idzie o wystawne menu na szczególne okazje, polecamy pieczyste z kozła (samca sarny). Ostatnio z okazji podwójnych srebrnych godów Państwa Rozwadowskich i Morawskich opracowałem wyborny przepis na comber w boczku. No i wreszcie mięso, które pasuje na każdą okazję – baranina.

Powyższy tekst jest tylko FRAGMENTEM artykułu opublikowanego w magazynie "Polonia Christiana".

zamów e-wydanie   zamów wydanie papierowe
 
 
 
 
 
 
drukuj