Przeglądasz wersję mobilną portalu. Chcesz wrócić do desktopowej? Kliknij tutaj
DZISIAJ JEST
04   KWIETNIA   2020 r.
Św. Izydora, Doktora Kościoła
Św. Platona
Św. Izydora, Doktora Kościoła
Św. Platona
Pierwsza Sobota
Imieniny obchodzą:
Benedykt, Mira, Wacław
 
Polonia Christiana nr 7       Wykwintna kuchnia
Artur Wroński

Sandacz wielkopostny pieczony w śmietanie

Sandacz wielkopostny pieczony w śmietanie

 

Naszym ojcom wystarczały ryby słone i cuchnące,

 

 

my zaś w zioła je wkładamy i korzenie woniejące.

                                                                              Gall Anonim, XII w.

 


Wilhelm le Vasseur de Beauplan, francuski inżynier i kartograf wizytował Rzeczpospolitą w latach 40. XVII wieku. Polska kuchnia nie zrobiła na nim dobrego wrażenia, z jednym jednakże wyjątkiem:

Jest coś, w czym nas przewyższają (Polacy), co się tyczy ryb. Znają się na nich cudownie, albowiem oprócz tego, że w kraju tym jest bardzo dużo ryb, przyrządzają je znakomicie i dodają im jakiegoś smaku tak wybornego, że u najbardziej przejedzonych ludzi budzi się na nie apetyt. Przewyższają w tym wszystkie narody, a nie jest to jedynie moje zdanie, mój gust, lecz tak sądzą wszyscy Francuzi i inni cudzoziemcy, którzy byli u nich przyjmowani.

Powyższy tekst jest tylko FRAGMENTEM artykułu opublikowanego w magazynie "Polonia Christiana".

zamów e-wydanie   zamów wydanie papierowe
 
 
 
 
 
 
drukuj