Przeglądasz wersję mobilną portalu. Chcesz wrócić do desktopowej? Kliknij tutaj
DZISIAJ JEST
30   MARCA   2020 r.
Św. Jana Klimaka
Św. Leonarda Murialdo
Św. Jana Klimaka
Św. Leonarda Murialdo
Imieniny obchodzą:
Amadeusz, Amelia, Kwiryn
 
Polonia Christiana nr 53       WYKWINTNA KUCHNIA
Łukasz Karpiel

Smakowita tradycja

Smakowita tradycja

Jedną z ważniejszych wskazówek, jakimi kierujemy się podczas naszych zakupów, jest z pewnością cena. Czy jednak nie nadszedł czas, aby poważnie zastanowić się nad jakością tego, co wkładamy do koszyka? W takiej refleksji z pewnością może pomóc odwiedzenie któregoś z licznych targów produktów regionalnych. Wielość smaków, zapachów i innych doznań kulinarnych, jakich możemy podczas takich imprez doświadczyć, z pewnością przyprawi niejedno podniebienie o zawrót głowy.


 

Epoka zachwytu i upojenia fastfoodową konfekcją imitującą jedzenie powoli zdaje się zmierzchać. Oczywiście wciąż z łatwością dostrzeżemy wypełnione po brzegi „restauracje”, których nazwa rozpoczyna się na literę M, serwujące wraz ze swymi najróżnorodniejszymi mutacjami tak zwane „szybkie posiłki”. Tego typu przybytki nadal bywają traktowane między innymi jako obowiązkowy punkt programu wycieczki szkolnej. Tym ważniejsze więc jest, aby młodzi Polacy mogli w rodzinnych domach zetknąć się z kulturą żywienia na zdecydowanie wyższym poziomie. Z pewnością doskonałą pomocą dydaktyczną i wychowawczą może się okazać rodzinne odwiedzenie targów prezentujących zachwycającą paletę smaków tak zwanych produktów regionalnych.

Takim właśnie wydarzeniem były Targi „Smak Regionu” zorganizowane na przełomie września i października w Poznaniu. Uczestnictwo w nich stanowiło wspaniałe doświadczenie i szansę posmakowania rarytasów z całej Polski. Produkty przywiezione do Poznania przez wystawców uwodziły aromatem, zniewalały smakiem, a często też zaskakiwały zwiedzających.

Pieczona jagnięcina podhalańska, syrop z kwiatów bzu czarnego, borówka z gruszką po pomorsku, konfitura z truskawki kaszubskiej, staropolski farsz kapuściano‑grzybowy z charsznickiej kapusty kwaszonej – to tylko kilka spośród wyróżnionych na targach produktów. A za tymi smakowicie brzmiącymi nazwami potraw kryją się konkretni ludzie oraz ich zapał, zaangażowanie i pasja.

Powyższy tekst jest tylko FRAGMENTEM artykułu opublikowanego w magazynie "Polonia Christiana".

zamów e-wydanie   zamów wydanie papierowe
 
 
 
 
 
 
drukuj
 
 
 

KOMENTARZE
 
Nick *:
 k
Twoja opinia *:
 
wyślij opinie