Przeglądasz wersję mobilną portalu. Chcesz wrócić do desktopowej? Kliknij tutaj
DZISIAJ JEST
08   KWIETNIA   2020 r.
Św. Dionizego z Koryntu
Św. Waltera, opata
Św. Dionizego z Koryntu
Św. Waltera, opata
Imieniny obchodzą:
Emma, Julia, Seweryn
 
Polonia Christiana nr 3       Wykwintna kuchnia
Jacek Kowalski, Artur Wroński

Szparagowa uczta

Szparagowa uczta
Sekret regionalnej kuchni kryje się w sposobie wykorzystania płodów własnej ziemi. Dobra kuchnia harmonijnie łączy najlepsze produkty z właściwą porą. Kuchnię wyrafinowaną poznajemy między innymi po tym, że jest sezonowa. Im bogatsza kraina, tym w jej kuchni więcej odcieni i niuansów.

Idealne menu kolacji w sezonie letnim proponuję tym razem ułożyć nie według recepty Jacka Kowalskiego, ale Juliana Tuwima:

Zupkę z muszek na wieczornej rosie,
Sześć komarów nadziewanych w konwaliowym sosie,
Motyl z rożna przyprawiony gęstym cieniem z lasku.
A na deser tort z wietrzyka w księżycowym blasku.

Powyższy tekst jest tylko FRAGMENTEM artykułu opublikowanego w magazynie "Polonia Christiana".

zamów e-wydanie  
 
 
 
 
 
 
drukuj